УЗД кульшових суглобів для немовлят

Для чого та в яких випадках проводять УЗД кульшових суглобів?

УЗД кульшових суглобів у немовлят є обов’язковим методом діагностики, яка має бути проведена у перші місяці життя дитини. Ультразвукове дослідження проводиться для виявлення вроджених проблем із кульшовими суглобами, таких як дисплазія кульшового суглоба, підвивих або вивих кульшового суглоба.

doctor little boy patient ultrasound equipment sonography hip dysplasia 1500

Що таке дисплазія кульшового суглоба?

Це порушення формування суглобової поверхні головки стегнової кістки й відповідної суглобової западини. В тазовій кістці є округла западина, в яку входить голівка стегнової кістки. Ці структури оточені зв’язками, хрящами та м’язами. Під час дисплазії стегнова кістка погано утримується на своєму місці.

Як виявити дисплазію у моєї дитини?

Найбільш частими симптомами вроджених дисплазій кульшового суглоба є обмеження відведення в кульшових суглобах. У дитини, яка лежить на спині, спостерігається обмеження відведення ніг, зігнутих під прямим кутом в кульшових і колінних суглобах. Це найбільш рання і постійна ознака вродженої патології.

А також перевіряйте наявність наступних симптомів:

  • порушення симетрії шкірних складок на сідницях та внутрішній поверхні стегон
  • відчуття зісковзування головки стегна при розведенні ніг
  • можливе вкорочення кінцівки

При виявленні одного або декількох симптомів одразу звертайтеся до фахівців для обстеження та діагностики!

Чим небезпечна дисплазія?

Внаслідок порушень будови не відбувається тісного контакту між головкою стегнової кістки й суглобовою западиною. Повноцінний обсяг рухів (ротація, відведення) при цьому неможливі, і як результат — формується патологічний підвивих або вивих суглоба. Ці стани призводять до інвалідизації та дуже важко піддаються хірургічній корекції. 

Коли треба робити УЗД кульшових суглобів?

Оптимальний термін для проведення УЗД кульшових суглобів 4-6 тижнів життя дитини. Повторне УЗД кульшових суглобів рекомендовано провести у віці 3 місяці, коли повністю буде сформована западина, ядро окостеніння.

Як це відбувається?

Під час обстеження дитина лежить, її повертають то на правий, то на лівий бік і за допомогою ультразвукового датчика обстежують тазостегнові суглоби та прилеглі тканини. Попередньої підготовки не потребує,  протипоказань немає, процедура триває до 15 хв.

Що покаже УЗД кульшових суглобів?

Незрілість суглоба – недорозвиток елементів суглоба. Характеризується сплощенням так званого дашка суглобової западини. Головка стегна в цьому випадку розміщена нормально, проте може визначатися підвищена її рухомість. В переважній більшості незрілість проходить до 3-х місяців без спеціального лікування. Проте дана патологія потребує спостереження, і повторного обстеження після 3-х місяців, для контролю.
Легку дисплазію – також недорозвиток елементів суглоба, ідентичний незрілості, проте виявлений після 3-х місяців. В цьому випадку показане лікування ортопедичними засобами («стремінці», подушка Руф’є або інші засоби), прогноз сприятливий.
Важку дисплазію – виражений недорозвиток елементів суглоба, проте без ознак децентрації, зміщення головки за межі суглобової западини. В такому випадку обов’язкове лікування ортопедичними засобами. Якщо не лікувати, з часом в такому суглобі розвивається вивих.
Підвивих та вивих стегна – тут відбувається виражений недорозвиток елементів суглоба та децентрація – виходження за межі суглобової западини головки стегна. Це крайній прояв вродженої дисплазії, який потребує тривалого лікування, часто застосування гіпсування ніжок. При пізньому виявленні даної патології (переважно після 6 міс) лікування дуже тривале (часто до 2-3 річного віку дитини), і часто закінчується хірургічним втручанням.

Будь-яка виявлена патологія кульшових суглобів потребує спостереження, тобто повторних обстежень з періодичністю 1-2 місяці, до повного видужання. Для уточнення діагнозу лікар може порекомендувати провести рентгенографію або інше інструментальне дослідження.

Записатися на обстеження можна за номером кол-центру 067 650 77 71 (пн-пт, з 8:00 до 18:00)