ТИ ЯК?

За ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни.

Ментальне здоров’я – це непомітний, але водночас головний двигун людини, що дозволяє не лише повноцінно жити, а й ефективно функціонувати у суспільстві. Регулярне піклування про власний стан може наштовхнути на відкриття внутрішнього джерела сили, що допоможе пройти крізь складні часи. Тому дбати про своє ментальне здоров’я – така ж базова необхідність кожної людини, як і дбати про здоров’я фізичне. Ментальне та фізичне здоров’я – нерозривне ціле.

«Ти як?» – для кого і для чого

«Коли людина ментально здорова, вона стійкіша до важких емоцій, краще спить, працює і дбає про близьких. Зараз такі часи, що почуватися добре практично неможливо. І ця програма існує для того, щоб допомогти українцям знаходити у собі сили щодня.»

Кожна людина народжується зі здатністю протистояти стресу. Але в наш час цей запас стійкості швидко виснажується через війну та невизначеність. А нам усе ще треба дбати про близьких та працювати на перемогу.

Хотілося б, щоб українці звернули увагу на свій емоційний стан і взяли відповідальність за нього. А «Ти як?» допоможе знаходити в собі сили щодня, навчитися піклуватися про себе, опановувати стрес, тривогу, гнів тощо.

Матеріали щодо самодопомоги та підтримки інших вже доступні на сторінці за посиланням!

Стрес — це нормальна реакція на ненормальну, кризову ситуацію. Кожна людина може переживати стрес, але його симптоми часто залишаються непоміченими. 

Таких реакцій на стрес безліч, і вони можуть з’являтися в кожного з нас у певний момент. Як на рівні тіла (біль та втрата чутливості), так і на рівні поведінки (порушення сну, зловживання психоактивними речовинами: нікотин, алкоголь, кофеїн), емоцій (сум, розпач, тривожність, злість, роздратування) та мислення (важко концентруватися, важко приймати рішення). Усі ці чинники призводять до того, що ми можемо звинувачувати себе та знецінювати попередні здобутки та надбання. А найголовніше — припиняємо докладати зусиль, аби змінити ситуацію, вважаючи, що краще вже не буде і цьому не зарадити. Ми начебто втрачаємо звичні радари та опори в стресовій ситуації, виникає враження, що світла в кінці тунелю немає. А зараз зверніть увагу на свої відчуття та відзначте, що із наведеного характерне для вас у цей момент.

• водій автівки, який підробляє таксистом, стає неуважним на дорозі;
• турботлива мати відволікається від розмов із рідними через проблеми з дитиною;
• дружина військового має проблеми зі сном;
• медичний працівник відчуває часті болі та напруження в тілі після нічної зміни;
• волонтерка не помічає, як вживає багато кави під час прийому тривожних викликів клієнтів;
• психологиня працює понаднормово, без відпочинку;
• провідник потягу постійно роздратований, йому складно концентруватися на роботі;
• соціальна працівниця постійно відчуває смуток та розпач, коли бачить знедолених дітей;
• пенсіонер з інвалідністю весь час сидить удома та безперервно читає новини;
• вчителю старших класів важко приймати рішення, він почувається менш продуктивним.

Відеоролики про те, як перемогти стрес за посиланням тут!

Перша серія із циклу анімованих відеороликів, присвячена природі стресу та його ролі у нашому житті. Створено ГО «Безбар’єрність» спільно з МОЗ України за підтримки ВООЗ у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської. Як можна допомогти собі та іншим у періоди стресу, дізнавайся на https://bf.in.ua/turbota. #тияк #психічнездоровя #mentalhealth #психотурбота

Сьогодні у світі розпочинається місяць обізнаності про ментальне здоров’я. Пропоную почати його із власної обізнаності. З чесних, турботливих відповідей самому/самій собі. Усе для цього зібрано тут, на сторінці Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Поради психологів, техніки самодопомоги, особистий досвід відомих співвітчизників.
Серед складнощів воєнного часу – всупереч їм! – варто приділяти увагу власному психологічному стану. Бо ніхто з нас, навіть найсильніших, не зможе працювати, опікуватися близькими, допомагати іншим – якщо найперше не дасть лад тому, що в голові й на душі.

Гарячі лінії психологічної допомоги:

  • Лінія Національної психологічної асоціації 0 800 100 102 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безкоштовні). Телефони для зв’язку з-за кордону доступні тут
  • Урядова «гаряча лінія» 1545, з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насиллю – 1547 (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  • Лінія міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді» 0 800 210 160 (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  • Лінія емоційної підтримки МОМ – 0 800 211 444 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безкоштовні)
  • Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine 7333 (цілодобово)
  • Лінія кризової допомоги та підтримки Українського ветеранського фонду при Мінветеранів 0 800 33 20 29 (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  • Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації ГО «Ла Страда-Україна» 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного) (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  • Національна гаряча лінія для дітей та молоді ГО «Ла Страда-Україна» 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116111 (з мобільного) (цілодобово, дзвінки безкоштовні)

З любов’ю та турботою в серці, ваш «Лівобережний» ❤