young woman hand holding pregnancy test1500

Вагітність й страхи

Рано чи пізно в житті більшості з жінок починає звучати це прекрасне і водночас лякаюче  — Я Вагітна! З одного боку — це шлях до нового, цікавого та щасливого життя, а з іншого — страх перед ним, тривога за те, що щось може піти не так, що буде важко, що щось не вдасться й тощо. І це природньо, адже вагітність, особливо перша, — завжди певною мірою шлях у невідомість, а невідомість — одна з найбільш лякаючих речей у житті.

Тому нижче я наведу декілька порад, які допоможуть легше перенести складні моменти цього важливого періоду вашого життя та наповнити його позитивними емоціями.

beautiful pregnant woman relaxing home dreaming about travelling getting her body fit silently speaking her baby pregnancy concept1920

Перше, що слід згадати, — це ваше ставлення до вагітності та до вашої дитини. Багато жінок перші кілька тижнів, або навіть місяців двояко сприймають вагітність, одночасно і радіючи майбутньому новому життю і нервуючи через ті незворотні зміни, які починають відбуватися у їх житті. Це так званий період адаптації, звикання до свого нового статусу, переоцінки цінностей.

Абсолютно природньо, якщо в цей час у вас виникають сумніви, ви часто сердитесь, або навпаки сумуєте. Адже ви переходите на новий етап життя і як раніше вже не буде, тож саме тут і відбувається ваше «прощання» з багатьма речами з вашого минулого.

Найголовніше — не застрягти в цьому періоді надовго, а пройти його і впевнено дивитись у майбутнє, де вас чекає багато нового, хоч доволі складного, та водночас цікавого і приємного!

Спробуйте поглянути на вагітність як на новий етап свого життя, який саме ви в силах зробити щасливим і незабутнім. Приділяйте більше уваги собі та своїм потребам, тому, що приносить вам задоволення. Зробіть щось, що давно хотіли, але не мали часу. Не соромтеся  делегувати обов’язки та просити про допомогу, навіть якщо зазвичай так не робите. Погляньте на вагітність як на своєрідну відпустку, можливість накопичити якомога більше сил та позитивних емоцій, адже зовсім скоро вони точно стануть вам у пригоді. Та й, чи багато ще буде таких періодів у вашому житті?

Починайте сприймати дитину, як окрему людину, особистість, яка, однак нерозривно пов’язана з вами. Уявляйте, якою вона може бути, як посміхатиметься, як ви разом будете проводити час тощо. Але не слід наперед очікувати чогось конкретного, заганяти її життя в рамки ваших очікувань. Просто любіть свою дитину, діліться з нею радістю, теплом та ніжністю і вона у відповідь подарує вам безліч щасливих моментів.

Спілкуйтеся з дитиною. Відомо, що вже з 14-го тижня вагітності дитина здатна відчувати дотик, з 15-го – чути звуки. Тож намагайтеся частіше говорити з дитиною, торкатися до неї. В ідеалі, визначіть час, коли вона найактивніша, і саме тоді щодня присвячуйте час спілкуванню з нею. Не важливо що саме ви будете говорити та які дотики виконувати, — головне робити це з теплотою та ніжністю, і з часом ваша дитина віддячить вам тим радісним моментом, коли почне відповідати певними конкретними рухами. Після цього, бажано залучити до спілкування і батька, тільки в інший час та з іншими дотиками. Але слід пам’ятати, що головну роль в цьому методі грає саме емоційна залученість, яку дитина зчитує з дотику і тембру голосу.

Така практика має назву ГАПТОНОМІЯ — вона дозволяє ще до народження дитини почати будувати гармонійні родинні стосунки, знижує ризик вроджених вад та є профілактикою майбутніх психологічних проблем.

Звісно, час від часу ви будете відчувати тривогу, хвилювання та страх. «Чи буду я гарною мамою?», «А що, як материнський інстинкт не прокинеться?», «Чи зможу дати дитині все необхідне?» — такими питаннями часто задаються вагітні. І це нормально, адже хотіти більше визначеності та впевненості в майбутньому — риса, притаманна кожній людині. Та, на жаль, передбачити майбутнє неможливо, а отже залишається зосередитись на теперішньому і робити все, що від вас залежить. А саме: любити дитину, берегти вас обох і хотіти бути мамою. Якщо ви сконцентруєтеся на цьому і докладатимете зусиль, то в один прекрасний день виявиться, що ви прекрасна мама, інстинкт виявився не таким і важливим, а щасливі очі вашої дитини свідчать про те, що вона має все що їй потрібно.

pregnant woman standing by the window1000

Інколи трапляються ситуації, з якими не вдається впоратись самотужки. Особливо в наш неспокійний час. Особливо коли вас вже майже двоє і кожна нервова клітина на рахунку. В такому випадку важливо якнайраніше звернутися за професійною допомогою, адже з кожним днем ваш емоційний стан все більше і більше впливає на вашу дитину. Краще попіклуватися про себе одразу, ніж довгий час боротись з наслідками. 

Якщо ви відчуваєте, що вам потрібна допомога, ви завжди можете зателефонувати на цілодобовий кол-центр та записатись на прийом до лікаря-психолога. Тож бережіть себе і пам’ятайте: звертатися по допомогу — це прояв сили, а не слабкості.

Вагітність — на цей час найважливіша спільна подія у вашому з дитиною житті, тож, я впевнений, вам вдасться зробити цей час яскравим та щасливим!

 

Пишіть в наш Телеграм-чат з лікарями

Телефонуйте на цілодобовий кол-центр 067 650 77 71

Або заповняйте форму нижче 

Головне не мовчіть, якщо вас хоч щось турбує, навіть якщо вам здається, що це дрібниці! За будь-яким питанням звертайтеся до фахівців — ми відкриті й ми поруч в усі найважливіші моменти вашого життя!

Ваше запитання спеціалісту!

З вами на зв’язку найкращі спеціалісти, які готові давати відповіді на усі ваші запитання та ділитися корисною інформацією!