Природні пологи після попереднього кесаревого розтину

IMG 20210329 194752 347

Ця інформація для вас, якщо ви вже мали кесарів розтин і хочете дізнатися більше про можливість природних пологів для наступної вагітності

Як часто проводять кесарів розтин?

За 2021 рік у Києві проведено 6950 кесарських розтинів, що складає 26,7% від загальної кількості усіх пологів. В КМПБ №6 цей відсоток складає всього 20,8%

Який я маю вибір пологів після одного кесаревого розтину?

При розгляді варіанту з природними пологами, слід брати до уваги анамнез попередніх вагітностей та інші важливі фактори:
причина, з якої у вас був кесарів розтин
 чи були у вас попередні природні пологи
 чи були які-небудь ускладнення під час операції або під час вашого одужання
 тип розрізу, який був зроблений на матці
 самопочуття при попередніх пологах
 була поточна вагітність фізіологічною і чи були які-небудь проблеми або ускладнення
 скільки ще дітей ви сподіваєтеся мати
Ризики зростають з кожним кесаревим розтином, тож якщо ви плануєте мати більше дітей, буде краще спробувати уникнути наступного кесаревого розтину, якщо це можливо. Для того, щоб прийняти правильне  рішення, проговоріть з вашим лікарем усі можливі варіанти пологів під час допологового консультування, в ідеалі до 28 тижнів.

Що робити, якщо у мене було більше, ніж один кесарів розтин?

Якщо ви розглядаєте природні пологи, але мали більше одного кесаревого розтину, вам необхідно ретельно та уважно проговорити зі своїм лікарем про потенційні ризики, переваги та рівень успіху в вашій конкретній ситуації.

ВПКР і ЕПКР безпечні варіанти з дуже малими ризиками, якщо вони вам підходять і ви здорова

Що таке ВПКР?

ВПКР означає «вагінальні пологи після кесаревого розтину». Це термін, який використовується, коли жінка народжує вагінально, маючи кесарів розтин в минулому.

Що таке ЕПКР?

Елективний повторний кесарів розтин – це кесарів розтин після попереднього кесаревого розтину, що виконується за планом. Зазвичай операцію проводять після 39 тижнів вагітності — діти, народжені за допомогою КР раніше, будуть потребувати спеціального догляду.

Які мої шанси успішних ВПКР?

Після одного кесаревого розтину, приблизно три з чотирьох жінок з низьким поперечним швом, з неускладненою вагітністю та у яких природньо починаються пологи, народжують вагінально.

Які чинники підвищують шанс успіху природних пологів після КР?

• Вагінальні пологи після кесаревого розтину цілком можуть бути успішними, якщо ви вже мали пологи через природні родові шляхи до або після КР (кесаревого розтину).
 Якщо у вас низький поперечний шов (горизонтальний шов на рівні бікіні).
 Пологи, які розпочались спонтанно, суттєво підвищують шанси на успіх.
 Ваш індекс маси тіла (ІМТ) має бути менше ніж 30. Недавнє дослідження показало, що вагінальні пологи після кесаревого розтину були на 40% менш успішні у жінок, які набрали за вагітність 18 і більше кілограмів.

Переваги успішних ВПКР

Успішні ВПКР мають менше ускладнень, ніж ЕПКР та менше часу потрібно на відновлення:
• ви будете мати більше шансів природних пологів при подальших вагітностях
• ваше відновлення буде швидше і ви повернетесь до повсякденної діяльності раніше
• ваше перебування в лікарні буде коротше
• ви будете мати контакт шкіра до шкіри з дитиною одразу після народження
ви зможете уникнути ризиків операції
• ваша дитина буде мати менше ризиків первинних проблем з диханням. 

9 з 10 жінок матимуть успішні ВПКР, якщо вони коли-небудь народили природньо. Успішні ВПКР мають найменшу кількість ускладнень

Які недоліки ВПКР?

Можливо, вам доведеться мати екстрений кесарів розтин під час пологів. Це відбувається у 25 зі 100 жінок. Це лише трохи вище, ніж якби ви народжували в перший раз, коли ймовірність екстреної операції кесаревого розтину становить 20 зі 100 жінок.
Екстрений кесарів розтин несе більше ризиків, ніж плановий кесарів розтин. Найбільш поширені причини для екстреного кесаревого розтину є, якщо ваші пологи сповільнюються або є занепокоєння за благополуччя вашої дитини.
В разі невдалої спроби ВП та необхідності проведення ургентного КР збільшується ризик крововтрати, переливання крові та розвитку післяопераційних інфекційних усладнень в порівнянні з елективним КР, хоча абсолютний ризик цих ускладнень залишається низьким.
Шрам на матці може роз’єднатися і/або розірватися. Це може статися у 1 з 200 жінок. Цей ризик збільшується у 2 або 3 рази, якщо була індукція пологів.
Якщо є ознаки ускладнень, ваша дитина буде народжена за допомогою екстреної операції кесаревого розтину.

Коли ВПКР не рекомендується?

ВПКР можливий варіант для більшості жінок, але не рекомендується в наступних випадках:
• у вас було три або більше попередніх КР
• був розрив матки під час попередніх пологів
• ваш попередній кесарів розтин був «класичним», тобто розріз робили через верхню частину матки
• у вас є інші ускладнення вагітності, які вимагають планового кесаревого розтину
• тазове передлежання плода
• розташування плаценти у ділянці рубця

Які переваги ЕПКР?

• Існує менший ризик розриву рубця матки (1 з 1000).
• Це дозволяє уникнути ризиків, пологів і рідкісні серйозні ризики для вашого малюка (2 з 1000).
• Ви будете знати дату запланованого народження. Проте, 1 з 10 жінок йдуть в пологи до цієї дати, і іноді ця дата може бути змінена з інших причин.

3 з 4 жінок, у яких був один кесарів розтин, а потім фізіологічна вагітність і початок пологів, народжують вагінально

Які недоліки ЕПКР?

Повторний кесарів розтин, як правило, займає більше часу, ніж перша операція, через рубцеву тканину. Рубцева тканина робить операцію більш важкою та може привести до пошкодження кишечника або сечового міхура. Ви можете отримати ранову інфекцію, яку необхідно буде лікувати протягом декількох тижнів. Може знадобитися переливання крові, а також є високий ризик загущення крові (тромбозу) в ногах (тромбоз глибоких вен) або легень (легенева емболія). Вам знадобиться більш тривалий період відновлення і, можливо, вам буде потрібна додаткова допомога на дому.
Вам, швидше за все, буде потрібний плановий кесарів розтин при наступних вагітностях. Збільшення рубцевої тканини відбувається з кожним кесаревим розтином, що збільшує ризик пророщення плаценти в рубець і робить її видалення важким під час будь-яких пологів в майбутньому (прирощення плацента або плацента percreta). Це може призвести до кровотечі та закінчитися гістеректомією.

Що буде, якщо в мене розпочнуться пологи при запланованому ВПКР?

Зверніться до лікарні, як тільки ви зрозумієте, що у вас розпочалися пологи або відійшли води.
Після того, як у вас з’являться регулярні перейми, вам буде рекомендовано постійний контроль серцебиття дитини під час пологів. Це має забезпечити благополуччя вашої дитини — зміни в структурі серцебиття може бути ранньою ознакою проблем з рубцем від попереднього кесаревого розтину. Ви можете обрати різні варіанти для полегшення болю, в тому числі епідуральну анестезію.

Що буде, якщо у мене не розпочнуться пологи при запланованих ВПКР?

Якщо пологи не починаються до 41 повних тижнів, ваш акушер знову з вами буде обговорювати ваші варіанти пологів:
• продовжувати чекати пологів
• індукція пологів, але це може збільшити ризик розриву рубця і знижує ймовірність успішних ВПКР
• ЕПКР

Що буде, якщо у мене запланований ЕПКР, але я починаю народжувати?

Ви маєте негайно повідомити вашому лікарю або в ваш пологовий будинок. Цілком можливо, що буде запропонований екстрений КР, якщо пологи тільки почалися. У випадку, коли пологи вже занадто просунуті, для вас і вашої дитини буде більш безпечним закінчити їх природньо.

З любов’ю та турботою в серці, ваш «Лівобережний» ❤