Пологовий будинок №6 "Лівобережний" Стань донором!
Facebook
Telegram
Пологовий 6 "Лівобережний" Стань донором!

16 лютого, в рамках національної кампанії «Твоя кров може воювати. Стань донором», в нашому Центрі Здоров’я Жінки буде працювати виїзна бригада станції переливання крові. У вас є чудова можливість долучитися до надзвичайно важливої для нашої країни справи — стати донором крові та бути причетним до рятування людей, адже одна донація здатна врятувати три життя, саме тому кожному з нас так важливо приєднатись до донорського руху.

Потреба в донорах крові завжди є стабільно високою і в нашому пологовому будинку, і в країні, а особливо зараз, коли до лікарень прибувають поранені військові, цивільні, постраждалі від воєнних дій. Не скасувала війна і планових операцій та пологів, онкохворих, потерпілих у катастрофах, стихійних лихах. Стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов забезпечення здоров’я наших породіль та новонароджених, обороноздатності й здоров’я нації та запорукою її безпеки. За надзвичайних ситуацій, коли одночасно страждає багато людей, як це відбувається зараз, критично важливо, щоби запаси крові в регіоні змогли покрити такі витрати.

До війни щороку донорської крові або її компонентів потребували понад півмільйона українців. Зараз ці потреби в рази більші. Також треба враховувати, що термін зберігання окремих компонентів крові нетривалий – еритроцити можуть зберігатися до 42 діб, а тромбоцити – не більше 5 діб. Тому маємо дбати, щоб запаси крові були сталими

Пологовий будинок №6 "Лівобережний"

Доведено, що донори менше хворіють

Крім цього, донація позитивно впливає на самих донорів: відновлюються всі формені елементи крові, знижується ризик серцево-судинних патологій, зменшується ризик виникнення тромбозів, стимулюється імунітет, виникає менше хронічних захворювань. Масштабне дослідження фінських донорів показало, що здача крові хоча б раз на рік знизила ризик хвороб серця на 88%. У донорів кращий баланс холестерину і нижчий його загальний рівень. Отже, менші ризики серцево-судинних хвороб. У донорів менші ризики захворіти на рак легенів, прямої кишки, шлунку та гортані.

Безкоштовний аналіз крові

В рамках донації донори проходять безкоштовний тест на сифіліс, ВІЛ, гепатити та інші показники аналізів крові. Це чудова можливість постійно вести моніторинг стану свого здоров‘я, а також бути певним, що кров безпечна для реципієнтів

Ефект «warm glow»

Це стан, коли люди відчувають радість і задоволення від того, що «роблять свою справу», щоб допомагати іншим. Це саме те почуття піднесення і сили, яке виникає після донації. Знати, що твоя кров рятує життя – неабиякий стимул здавати її знову і знову.

З метою стратегічного планування, на забір донорської крові 16 лютого записуйтесь, будь ласка, заздалегідь за номером 067 650 77 71 або заповнюйте форму заявки!

Хто може стати донором?

Кожна дієздатна людина віком від 18 років. Серед обов’язкових вимог: маса тіла не менше ніж 50 кг і відсутність протипоказань до донорства.

Підготовка до здачі крові відбувається в кілька кроків. Перший — перечитати протипоказання, абсолютні та тимчасові. За наявності певних захворювань людина ніколи не зможе стати донором (це абсолютні протипоказання). Цей список хвороб, про які донор, можливо, ніколи не чув, треба один раз перечитати та не знайти себе в ньому.

Прочитати та завантажити собі пам’ятку можна тут!

Як ще можна стати донором, якщо ви не зможете приїхати до нас 16 лютого?

Щоб уникнути черг в центрах здачі, збільшити кількість донорів та мати надійний резерв потенційних донорів, всім, хто бажає підтримати ініціативу пропонуються такі варіанти:

  • Звернутися до центру крові (практично у кожному місті є центри крові або інші медичні заклади, де можна здати кров). 
  • Записатися телефоном у базу донорів у центрах крові свого міста. Всі медичні заклади, які роблять запаси крові, мають власну базу донорів і за потреби крові зв’язуються з ними.

Список центрів крові – за посиланням: https://cutt.ly/TCWc6NV

  • Записатися онлайн в реєстр донорів. Кожен, хто бажає донатити кров, може зареєструватися на відповідних вебсервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від координаторів.

Внести свої дані можна на ресурсі: https://www.donor.ua/

Кров — дуже специфічний ресурс, який не можна заготовити наперед. Це ніби ви їдете з Києва до Закарпаття і хочете заправити машину, щоб вистачило пального на весь маршрут. Але вам не вистачить, треба буде дозаправлятися. Те саме відбувається в центрах крові. Вони б хотіли на рік вперед заготовити собі кров, але не можуть. Саме тому, донорство має стати періодичним і сталим для кожного, хто може бути донором!

Записатися на донорство на 16 лютого

    З надією та любов’ю в серці, ваш «Лівобережний» ❤️